Tärnans roll på bröllopet

Har du blivit vald till tärna? Eller kanske till och med brudtärna? Grattis! Kanske ska du vara tärna till din syster, en släkting, eller en vän. Oavsett om du ska vara tärna eller brudtärna, kanske du undrar vad som förväntas av dig. Ingen fara, här går vi igenom vilken roll tärnor oftast har innan, under och efter bröllopet!

Brudtärnans roll

Att bli utvald till brudtärna är verkligen något att vara stolt över. Du är brudens högra hand och kommer vara där för att stödja bruden vid varje steg och hinder. Att gifta sig kan vara både känslosamt och stressfullt. Ditt jobb är att vara brudens stöttepelare. Brudtärnan har fler ansvarigheter än de andra tärnorna, så om du har blivit vald till brudtärna betyder det troligen att bruden verkligen litar på dig.

Om detta känns överväldigande, försök att ta ett steg i taget och hålla dig lugn. Först och främst är det viktigt att kommunicera mycket med bruden. Alla brudar har inte samma idéer av vad de vill att brudtärnan ska hjälpa till med. Sitt därför gärna ner med din vän och gå igenom steg för steg exakt vad hon hoppas att du och de andra tärnorna ska göra. Att skriva ut hennes förväntningar och ha tydlig kommunikation kommer utan tvivel vara en stor hjälp!

Vad är då uppgifter som bruden kan förvänta dig att du tar hand om?

Innan bröllopsdagen

En klassisk uppgift som brudtärnan ska ansvara för är möhippan. Att anordna möhippan kan vara ett stort jobb. Det är tradition att kidnappa bruden till möhippan när hon minst anar det. Om du vill att möhippan ska vara en överraskning så är ett tips är att ta kontakt med den blivande brudgummen och be honom gå igenom hennes kalender. Försök sedan att anpassa möhippan efter brudens personlighet. Är hon någon som skulle vilja ha en galen kväll fylld med alkohol och bus? Eller skulle hon föredra en avslappnande dag på ett spa? Det viktigaste är att bruden blir tillfredsställd, så fundera över vad hon skulle uppskatta.

Som brudtärna förväntas du också hjälpa till med alla andra bröllopsbestyr. Du kommer med största trolighet vara där när bruden väljer sin brudklänning. Men du kommer troligen också hjälpa till med att välja dekorationer, adressera inbjudningar, ta emot OSA, hjälpa bruden klä sig på bröllopsdagen och så vidare.

Under och efter bröllopet

Under vigseln kommer du ansvara för att brudens slöja och släp ser bra ut innan och under ceremonin. Brudtärnan håller också ofta i brudbuketten under vigseln. Du kan också förväntas att hålla brudgummens vigselring innan ringarna byts.

Under bröllopsfesten kan du förväntas att ansvara över bröllopspresenterna och se till att gäster skriver i gästboken. Oftast håller också brudtärnan ett tal under middagen.

Om du ansvarar över bröllopspresenterna kan du ibland också förväntas vara den som ser till att presenterna kommer hem till brudparet efter festen. Efter festen hjälper också vissa bröllopstärnor till med att städa upp efter mottagningen.

Tärnans roll

Om du har blivit vald till tärna betyder det att du är en av de viktigaste kvinnorna i brudens liv. Du och andra tärnor ska gärna hjälpa brudtärnan med att stötta bruden och se till att hon har det hon behöver. Brudtärnan kan behöva hjälp med eller till och med delegera en del uppgifter till dig som tärna. Vilka uppgifter kan tärnor hjälpa till med?

Tärnor kan hjälpa brudtärnan med att organisera möhippan och se till att den blir en succé. De följer ofta med bruden när hon provar på och väljer sin bröllopsklänning. Det är inte heller ovanligt att brudtärnorna står för hår och make-up kostnader. Du kan också förväntas hjälpa till med inbjudningarna, förberedandet och dekoreringen av bröllopsfesten med mera. Precis som för brudtärnan, är kommunikation viktigt. Fråga bruden eller brudtärnan exakt vad bruden förväntar sig och vilken typ av hjälp som skulle uppskattas!

Referenser 

https://xn--brllop-xxa.se/brudtarna

https://www.brollopsmagasinet.se/sa-lyckas-du-som-brudtarna/

Lämna en kommentar