Skillnaden mellan en vigselring och en förlovningsring

När du har hittat den partner du vill dela resten av ditt liv med är det vanligt att ni vill ta ert förhållande till en ny nivå i form av förlovning och äktenskap. För båda dessa steg är det vanligaste att ni även köper passande ringar. Men vad är egentligen skillnaden mellan en vigselring och en förlovningsring?  

Här nedan kan du lära dig allt om vigselringar och förlovningsringar och vad det är för skillnad mellan de båda. I slutändan finns det inga rätt eller fel, valet är helt upp till er! 

Vad är en förlovningsring? 

En förlovningsring är den ring man friar med och det är sedan denna ring ni har på fingret tills ni gifter er. En del väljer att endast förlova sig utan att planera in ett bröllop, det är ett personligt val ni gör. Det är dock viktigt att ni pratar om förlovning och bröllop innan du väljer att fria så att ni båda vet vart ni står i frågan om vigsel eller endast förlovning. En förlovningsring brukar vara mer utsmyckad än själva vigselringen och ha en mer spektakulär design med diamanter och en ring i silver, guld eller både och. 

Vad är en vigselring? 

Vigselringen är den ringen du får under själva vigseln vare sig ni gifter er i kyrkan eller väljer en borgerlig vigsel och brukar i regel ha en enklare design än förlovningsringen. Det är vanligt att man fortfarande bär förlovningsringen efter man fått vigselringen och då kompletterar man ofta förlovningsringen med en alliansring. En del väljer att endast bära vigselringen efter bröllopet medan andra väljer att inte förnya med någon ring överhuvudtaget. Då “omvandlas” förlovningsringarna till vigselringar under vigseln.  

Vem i förhållandet ska ha vigselring och förlovningsring? 

Det finns inga regler på hur ni ska göra med ringarna. Vid en förlovning är det vanligt att båda väljer att bära en slags förlovningsring efter frieriet för att visa att man är förlovad. 

När det är dags för paret att gifta sig, är även vigselringar för båda parter det vanligaste, men även här finns det en mängd olika alternativ.  

Det är dock vanligast att kvinnans förlovningsring består av en sten, eller diamant i valfri färg, medan mannen bär en något enklare slät ring. Om paret sedan väljer att inte köpa några nya ringar till vigseln, så används förlovningsringarna även som vigselringar på bröllopet.  

En förlovning behöver heller inte alltid inledas med ett frieri. Det är väldigt vanligt att båda planerar detta tillsammans och kommer fram till att de vill förlova sig och sedan börjar planera sin bröllopsfest.

Hur ser en vigselring och förlovningsring ut? 

Detta är någonting som varierar stort. När du och din partner ska gifta er är det ni själva som gör valen kring hur de ska se ut, både för förlovningsringarna och vigselringarna.  

Om ni väljer att bära både vigselring och förlovningsring efter bröllopet, är det snyggt om de matchar varandra på något vis. Du kan till exempel välja att köpa en förlovningsring med en sten på och matcha detta med en slät vigselring i samma slags silver, guld eller stenar.  

En del väljer att ge förlovning-eller vigselring som har tillhört deras mamma, mormor eller någon annan i släkten som stått en nära. Om du istället vill förnya modellen på den gamla vigselringen är det vanligt att man smälter ned guldet och skapar en ny ring. 

Valen är många och det är helt upp till er hur ni vill lova varandra trohet! 

Lämna en kommentar