Vad innebär borgerlig vigsel? 

Vad gäller bröllop, vigsel och allt runt omkring så kommer det att dyka upp flera begrepp som många är lite osäkra på. En av dessa är vad borgerlig vigsel, vilket skiljer sig ganska mycket från den mer klassiska kyrkvigseln.  

För att du ska kunna planera ditt bröllop efter din egen personlighet och budget så är detta begrepp bra att förstå sig på. Många väljer nämligen borgerlig vigsel som ett alternativ då det är mer prisvänligt och enklare att arrangera. 

Hur skiljer sig borgerlig vigsel mot kyrklig? 

En vigsel är den ritual som man gör för att ett äktenskap ska bli juridiskt giltigt. En vigsel kan då göras antingen kyrkligt eller av en borgerlig myndighet och där en borgerlig vigselinrättare utför vigseln och lokalen kan du därför bestämma själv. Många väljer därför att ha vigseln på hemmaplan, men man kan även hyra en önskad plats eller lokal om du även vill anordna en fest för dina nära och kära.  

Om man har varit på ett kyrkligt bröllop, så är det ganska vanligt att en del själva känner för att gifta sig i kyrkan. Det är oftast mer påkostat,och det läggs även ganska mycket pengar både på bröllopskläder, vigseln och även bröllopsfesten efteråt. Det är också många som väljer en kyrklig vigsel på grund av religiösa anledningar. Om du funderar på en kyrklig vigsel finns det ett flertal klassiska bröllopsplatser som kan vara en bra idé att kika på.

Men här gäller det att du funderar på vad som passar dig bäst. Med en borgerlig vigsel har du möjligheten att anpassa vigseln efter dig själv och vad du vill inkludera. Du kan anlita bröllopsmusiker som du tycker passar och kan också inkludera tal eller dikter som du tycker om.  

En borgerlig vigsel är även det bästa valet om du inte vill ha någon annan där än din blivande make eller maka. Om du däremot väljer en kyrklig vigsel så kommer detta innebära att vissa moment måste kvarstå och prästen kommer också att ha mer befogenhet att bestämma över vad som ska inkluderas under vigseln. 

Vad gäller för att kunna välja att gifta sig borgerligt? 

Enligt svensk lag så måste du och din partner dock uppfylla vissa kriterier för att ni ska kunna gifta er. Detta gäller alltså både om du gifter dig borgerligt eller kyrkligt. Dels måste ni båda var minst 18 år, dessutom kan ni inte sedan tidigare ha någon registrerad partner.  

Innan vigseln kan bokas in så måste en hindersprövning också göras. Detta innebär att en prövning genomförs, för att kunna säkerställa att det inte finns några anledningar till varför en vigsel mellan er båda inte bör äga rum.  

Att välja rätt typ av vigsel 

Att planera ett bröllop är inte helt lätt och ibland kan olika viljor mellan brudparet göra det lite extra svårt.  Men det är trots allt viktigt att ni båda sätter er ner och pratar igenom vilken typ av vigsel som kommer att passa er.  

Bara för att ni väljer en borgerlig vigsel så innebär inte detta att ni inte kan anordna en rejäl bröllopsfest eller bjuda alla ni känner. Fördelen är istället att ni kan lägga upp dagen precis som ni vill ha den och beroende på hur er budget ser ut. Självklart kan ni även ha kvar den traditionella morgongåvan, även om ni väljer att gifta er borgerligt.

Så om ni är intresserade av att gifta er borgerligt, kan ni kontakta er borgerliga vigselinrättare för att kika på de datum som är aktuella och om upplägget helt enkelt passar er! 

Lämna en kommentar