Vad man bör tänka på inför bröllopet

Det kan finnas mycket att tänka på vid ett bröllop – Man ska ha den perfekta klänningen, kavajen, bröllopstårtan, för att inte tala om allt som kommer med gästerna. Hur arrangeras egentligen ett så perfekt bröllop som möjligt?

De viktigaste utgifterna

Ett genomsnittligt bröllop kostar runt 50 000 kr, men kan också kosta betydligt mer. De viktigaste utgifterna man behöver tänka på är följande:

  • brudklänningar, som kan kosta mellan 1 000 – 10 000 kr,
  • vigselringar, som genomsnittligt kostar rund 10 000 kr per ring,
  • bröllopsfotografer, som kan variera allt ifrån 10 000 till 25 000 kr.

Om man går efter det billigaste av dessa tre utgifter så ligger bröllopet redan på 21 000 kr. Då har man inte räknat med bröllopsfesten och själva prästen. Vigseln är dock inte så dyr jämfört med de andra kostnaderna. Mycket av kostnaderna där är faktiskt gratis för den som är inskriven i svenska kyrkan.

Hur många gäster kommer?

Är det ett bröllop med bara de närmaste släktingarna, eller kommer hela orten vara inbjuden? Det är inte ovanligt att ha en bröllopsfest med 100 gäster eller mer. Det är upp till paret hur många gäster som ska bjudas in, men det har stor påverkan på utgifter som mat och drycker. Antalet gäster påverkar också storleken på lokalen ni behöver hyra.

Hur mycket kommer bröllopsfesten kosta?

Det kan också vara komplicerat att beräkna kostnader för en bröllopsfest, eftersom gäster äter olika mycket och vissa gäster kanske inte kommer av olika orsaker. Här är det bäst att köpa lite mer mat och drycker än vad som kanske behövs, bara för säkerhets skull.

För att räkna grovt så kan man räkna på mellan 1000-2500 kr för mat och dryck per person. Skulle man då ha en bröllopsfest med 100 personer så blir kostnaden över 100 000 kr bara i mat och dryck för gästerna. Det vanligaste är dock att man brukar bjuda in själva släkten. Då brukar det vara betydligt lägre än 100 personer.

I tillägg behövs också musik till bröllopsfesten. Det brukar kosta mellan 5 000 – 8 000 kr för en DJ eller vanlig hederlig trubadur. Detta behövs dock inte om man har en egen spellista som spelar i bakgrunden. Man kan också vara kreativ här och be gästerna ge förslag på låtar att lägga till.

Vi får inte heller glömma dekorationer som oftast är önskvärda att ha till festen. Man kan känna sig säker om man räknar på 3 000-5 000 kr för dekorationerna.

Lämna en kommentar