Vad är drop-in-vigsel? 

Planering av bröllop kan ta allt ifrån 6-12 månader beroende på hur stort och uttänkt bröllop ni vill ha. En del önskar dock någonting helt annorlunda i form av en snabb och spontan vigsel. Drop-in-vigsel är precis vad det låter som, en vigsel som sker utan större planering och en mer intim ceremoni för brudparet.  

Men vad innebär drop-in-vigsel i praktiken och vart kan du boka en sådan? Vi går igenom allt som har med denna typ av vigsel att göra! 

Vad menas med drop-in-vigsel? 

En drop-in-vigsel innebär att ni som brudpar kan genomföra ett bröllop utan någon större planering och ni behöver heller inte gäster närvarande för att ni ska kunna gifta er. Det är ett snabbt sätt att gifta sig, där ni som brudpar kan vara mer spontana och slippa all planering inför ett stort bröllop som många andra föredrar.  

Det är även ett sätt för er att kunna spara pengar som ni istället kan lägga på er smekmånad om detta känns viktigare för er. Men en drop-in-vigsel behöver inte endast ske mellan två ogifta personer, det kan även vara ett sätt för redan gifta par att förnya sina löften eller genomgå en drop-in-vigsel i en kyrka efter en borgerlig vigsel. Detta beror helt på vad ni som par föredrar och vad ni har tänkt er inför ert bröllop. 

Vad behöver du för att kunna genomgå en drop-in-vigsel? 

En drop-in-vigsel låter kanske som att ni helt spontant kan bestämma er för stunden att ni vill gifta er och endast söka upp en plats med drop-in-tider som du exempelvis kan göra på en frisörsalong, men riktigt så snabbt går det inte.  

För att ni ska kunna genomgå en drop-in-vigsel behöver ni ha med er en hindersprövning som blivit godkänd av Skatteverket. Att beställa en hindersprövning går snabbt och enkelt på Skatteverkets hemsida. Ni behöver sedan se över lediga drop-in-tider på den plats som erbjuder detta alternativ för att boka in er tid för bröllop. Sedan behöver ni endast dyka upp på avtalad plats och tid, ha med er hindersprövning, ringar och legitimation för att kunna vigas.  

Vilka platser erbjuder drop-in-vigslar? 

Det finns ett flertal olika platser i Sverige som anordnar drop-in-vigsel, och de kan ske både kyrkligt och borgerligt beroende på vad ni som par föredrar. Att gifta sig via drop-in i en kyrka är dock det vanligaste sättet för par i landet att föreviga sin kärlek på.  

Svenska kyrkan 

Att genomgå en drop-in-vigsel i någon av Svenska kyrkans församlingar går snabbt och enkelt till, då kyrkan ordnar med präst, musik, lokal och datum. Sedan kan ni själva välja om ni vill ta med er vittnen och om ni vill bära bröllopskläder eller inte. Då Svenska kyrkan har ett flertal olika församlingar i landet som erbjuder drop-in-vigsel kan ni enkelt söka på den plats som är tillgänglig närmast er och se när nästa tillgängliga drop-in-tillfälle sker.  

En mycket populär dag för drop-in-bröllop är på nyårsafton så om detta är en dag som ni föredrar är det en god idé att vara ute i god tid för att kunna se till att det finns tider kvar. För att ni ska kunna vigas i Svenska kyrkan behöver dock minst en av er som gifter sig vara medlem.  

Skansen 

Om ni istället är intresserade av en mer neutral plats för er vigsel så erbjuder även Skansen drop-in-vigslar på sommaren. På Skansen sker vigseln utomhus och här kan ni välja att antingen gifta er borgerligt eller med en kyrklig vigsel. Även här behöver ni ha med er hindersprövning, legitimation och ringar, men på Skansen kan ni även få hjälp med bruduppsättning, vackra fotoplatser och livemusik för den som vill.  

Ni få då ta en nummerlapp och sedan ropas ert nummer upp till någon av Skansens 13 vigselplatser och er ceremoni som tar cirka 10 minuter. Efter vigseln kan ni avnjuta god mat på någon av Skansens restauranger och ta ett uppfriskande glas champagne för att fira er kärlek i Champagnebaren på Tingsvallen.  

Lämna en kommentar