Förnya era löften – så går det till! 

Förnya era löften – Det är vanligt att par efter många år som gifta vill fira och därmed även förnya sina löften. För många kan detta bli en nytändning i äktenskapet eller ett nytt bevis på att man fortfarande väljer varandra varje dag. Men hur går det till när man förnyar sina löften rent praktiskt och juridiskt? 

Vi går i denna artikel igenom allt du behöver veta om att förnya era löften! 

Varför förnyar man sina löften? 

I Sverige har det på senare år blivit allt med vanligt att förnya sina löften, detta kan man inte minst se i Svenska kyrkan som årligen arrangerar dessa ceremonier för redan gifta par. Det finns väldigt många olika anledningar till att man idag förnyar sin löften till varandra även när man redan är gift.  

Många gifta par väljer att förnya sina löften efter många år som gifta för att visa att man står fast vid de löften man gav varandra vid sin första vigsel och för att lova att man fortsätter att göra det. En del gifta par väljer även att förnya sina löften för att på så sätt visa sin partner att man älskar hen för den person de är idag, oavsett hur många år sedan det var som man lovat varandra trohet.

Det finns självklart även de par som har gått igenom tuffa perioder som gifta och kommit ut starkare, mer kära och vill fira detta med att gå igenom en ny ceremoni med nya löften som man ger varandra.  

Är det juridiskt bindande? 

Att förnya sina löften är inte en juridiskt bindande handling utan en förnyelse på någonting som man redan sagt ja till. Det finns därför heller inga särskilda regler för hur detta kan eller bör se ut. Detta innebär även att ni kan viga er vart som helst av vem som helst. Att förnya sina löften är därför en högst personlig ceremoni och ni kan därför välja att göra detta oavsett om ni gift er i kyrkan eller borgerligt.  

Väljer man att förnya sina löften i kyrkan är det vanligt att man då även ger förtroendet till prästen att låta viga paret. När det kommer till att förnya sina löften är det någonting som sker helt efter smak och tycke. Ibland kan det räcka att skriva ihop nya löften hemma tillsammans med familjen, men en del väljer även att förnya sina löften med nya ringar.  

Hur går det till rent i praktiken? 

När man väljer att förnya sina löften formulerar man ofta sina egna. De nya löftena ser dock ofta annorlunda ut än de man först gett varandra då man som gift par hunnit gå igenom mycket tillsammans och löftena kan då handla om det liv man levt tillsammans, vilka framtidsdrömmar man har och vad man betyder för varandra.  

Om man har barn är det även vanligt att inkludera dem i ceremonin på ett eller annat sätt med exempelvis tal, en dikt eller att någon sjunger. Man kan välja att antingen göra detta väldigt intimt med endast familjen samlade, eller så kan man anordna en större ceremoni att efterlikna bröllopet i kyrkan. 

Om man väljer att förnya sina löften i Svenska kyrkan har ni friheten att anordna ceremonin precis som ni vill, och ni kan även inkludera moment som orgelmusik eller psalmer som för vanliga bröllop. Om detta är en ceremoni som lockar behöver ni boka tid hos Svenska kyrkan precis på samma sätt som vid en vanlig vigsel. 

Är det möjligt att förnya sina löften flera gånger? 

Det finns ingenting som säger att man inte kan välja att förnya sina löften hur ofta man vill, men vanligast är det att man iallafall väntar minst fem år efter att man först gift sig för att förnya sina löften.  

Det är även vanligt att gifta par väljer att förnya sina löften på sin bröllopsdag vid firandet av jämnt antal år som gifta. Hur och när du och din partner väljer att förnya era löften är endast upp till er och i slutändan är det en vacker kärleksförklaring till din livspartner. 

Lämna en kommentar