Toastmasterns roll på bröllopet

Att bli utsedd till toastmaster eller toastmadame under bröllopet är definitivt ett hedersuppdrag. Det är självklart smickrande att brudparet valt just dig, men det är även en uppgift som kräver mycket ansvar och planering från din sida.

Men vad betyder det att vara toastmaster och vad kommer förväntas av dig under själva bröllopet?

Vad är en toastmaster?

Toastmasterns uppgift är att presentera ett tal under middagen på bröllopet och även framföra andra typer utav telegram. Enklare sagt är det toastmasterns uppgift att utbringa en skål för brudparet samtidigt som hen ansvarar för andra typer av planering som hör bröllopet till. Andra uppgifter toastmastern kan ha är att köpa rekvisita till exempelvis spexet under bröllopsfesten och att hålla koll så att allt är i sin ordning i lokalen under middagen och inför festen. 

Vad förväntas av en toastmaster?

Innan bröllopet äger rum kan du höra av dig till de inbjudna gästerna och se vilka personer som är sugna på att hålla tal under bröllopsmiddagen. Sedan är det din uppgift att skapa en jämn fördelning mellan talen under middagen, samt att hålla ditt eget.

För att veta exakt vad som förväntas av dig som toastmaster är det bra att du diskuterar detta med brudparet innan bröllopsfesten. På så sätt blir det inga missförstånd och de nygifta kommer bli otroligt nöjda med ditt jobb. Det är deras stora dag och det är därför oerhört viktigt att få dagen att flyta på så bra som möjligt, och samtidigt kunna underhålla alla gäster för att hela dagen ska bli speciell.

Saker att ha i åtanke som toastmaster:

En toastmaster har många uppgifter under bröllopsdagen, fler än vad de flesta tror. De brukar i regel ordna med champagne åt brudparet, se till att någon utbringar den första skålen under middagen och har även ofta i uppgift att smycka bröllopsbilen. Här nedan kikar vi lite närmare på specifika uppgifter som en toastmaster har under brudparets stora dag.

Toastmastern måste alltid vara i tid

Någonting som är väldigt viktigt är att toastmastern är i tid och på plats först. Detta då det är toastmasterns jobb att få alla gäster att känna sig välkomna när de anländer till festlokalen. Det är speciellt bra ifall några gäster råkar bli tidiga , då finns toastmastern på plats och tar hand om dem.

Toastmasterns spex

Spex är någonting som toastmastern ansvarar över till bröllopsmiddagen eller festen. De kan utföras på många olika sätt, ett vanligt alternativ är att lägga presentpåsar under varje gästs stol. Men andra överraskningar fungerar minst lika bra!

Det finns otroligt många olika typer av spex och det är bara att låta fantasin flöda. Om du har svårt att komma på någonting underhållande och unikt så kan du ta hjälp av brudparet med idéer som passar just deras bröllop.

Information om lokalen

En av toastmasterns uppgifter är berätta för alla gäster och göra de medvetna om hur lokalen ser ut, var exempelvis baren och toaletterna ligger. Detta och annan nödvändig information som många kommer vilja veta är bra att informera om när gästerna börjat anlända och innan festen drar igång.

Bjud på er själva

Bröllopsfesten kommer bli mycket roligare och trevligare om ni bjuder på er själva! Det skadar inte att lägga ner extra tid på ert uppträdande om ni har ett nummer inplanerat för att skapa en natt som varken brudparet eller gästerna kommer glömma.

Lämna en kommentar