Tips på utgångsmusik på bröllop! 

Tips på utgångsmusik – Musik är en viktig del av alla stora event och framför allt när det kommer till bröllop. Det kan vara svårt att välja musik till ditt bröllop och framförallt när det gäller in-och utgångsmusik. Det är er stora dag och då vill man självklart att allt ska vara perfekt.  

Därför bör dessa val bli gjorda noggrant och när man hör samma låt i efterhand så kommer man kunna tänka tillbaka på den fina dagen och nästan kunna uppleva det igen. Vi ger dig tips om hur du bör tänka när det kommer till utgångsmusik till ditt bröllop! 

In-och utgångsmusikens betydelse 

Ingångsmusiken till ett bröllop brukar vara en klassisk låt som spelas när bruden kommer ingåendes till kyrkan. Det brukar oftast vara en klassisk låt som spelas på orgeln i kyrkan och har används under en mycket lång tid. Den mest klassiska låten heter Mendelssohns Wedding March.  

Men tillskillnad från ingångsmusiken så brukar utgångsmusiken vara lite gladare och ger ifrån sig en mer avslappnad känsla än ingångsmusiken. Många väljer att nästan dansa ut från kyrkan, spänningarna har släppt och man är gifta och vill självklart kunna fira detta. Efter vigseln kan det även vara bra att tänka ut en passande morgongåva till morgonen efter.

När det kommer till utgångsmusik så får du välja vilken låt du en vill ska spelas, finns det någon låt som ni tycker om lite extra mycket gemensamt eller väljer ni en mer traditionell variant? 

Här nedan kommer flera exempel på vad ni kan använda för utgångsmusik om ni är osäkra på valet inför ert bröllop. 

Instrumental musik 

Ett instrumentalt mystiskstycke skapar en speciell stämning och låter dig reflektera över vigseln. Exempel på instrumental musik kan vara: 

 • Ave Maria (D 389) 
 • Amazing grace – trad. 
 • Preldudium I Ess du – J S Bach 

Sånger om kärlek 

Det är även vanligt att be en nära vän eller en släkting som har en fin sångröst att framföra en sång eller ett musikstycke under vigseln. Här kan ni självklart välja en låt som ger er speciella minnen, en låt som firar kärleken eller en låt som genom denna dag kommer ge er minnen för livet. Några populära låtar som används är: 

 • För kärlekens skull – Ted Gärdestad 
 • Himlen runt hörnet – Lisa Nilsson 
 • Kärleken förde oss samman – Ulf Lundell 
 • Höstvisa – Tove Jansson 
 • Älska mig – Ainbusk Singers
 • Av längtan till dig – Åsa Jinder 

Vanliga marscher vid både in- och utgång 

Här kommer några exempel på vanliga marscher som brukar användas vid brudparets både in- och utgång från kyrkan. 

 • Brudmarsch till Per och Anna – Orsa spelmän 
 • Bröllopsmarsch ur bröllopet på Ulfåsa – August Söderman 
 • Bröllopsmarsch ur En midsommarnattsdröm – F Mendehlsson 
 • Sinfonia di Chiesa – J H Roman 
 • Intåg i sommarhagen – Wilhelm Pettersson-Berger 

Glada utgångslåtar 

Om du inte känner för att använda en traditionell utgångslåt så kan du välja en av ett lite roligare och gladare slag. Ni har nyss förklarats gifta och det förtjänar självklart att firas. Att välja en glad låt är någonting som verkligen kommer passa tillfället.  

Om det finns en låt som varit en stor del under ert förhållande så finns det ingen bättre låt att använda än vid detta tillfälle! En låt som gör att leendet växer fram på ansiktet och gör er båda genuint glada.  

Det kan vara allt från Happy av Pharrell Williams till What a wonderful world av Louis Armstrong. Vad ni än väljer för låt så kommer er utgång vid bröllopet bli helt fantastisk och ni kommer få ett magiskt bröllop! 

Lämna en kommentar