Saker att tänka på vid val av bröllopsfotograf! 

Inför alla förberedelser till ett bröllop är bilderna som tas under kvällen det som kommer föreviga dagen förutom era minnen. Att anlita rätt bröllopsfotograf till just ert bröllop är därför oerhört viktigt för att ni ska känna er nöjda med bilderna efteråt. Men vad ska man tänka på när man anlitar en bröllopsfotograf och hur tidigt behöver du boka in det? 

Vi går igenom alla saker att tänka på när du väljer bröllopsfotograf! 

Planering är A och O 

Att hitta rätt brudklänning och plats för ditt bröllop är inte någonting som ofta händer över en dag. Likadant bör du tänka när det kommer till den fotograf ni väljer till bröllopet. Låt det bli en process som tar tid och jämför många olika fotografer och se deras tidigare arbeten för att avgöra om deras stil går hand i hand med er vision kring hur ni vill att era bröllopsfoton ska se ut.  

Förutom att titta på fotografens tidigare bilder, kika gärna på helheten av fotografens bilder under ett och samma bröllop. På så sätt kan ni lättare se hur fotografen jobbar och vad ni sedan kan förvänta er för kvalitet på ert bröllop.  

Boka en professionell fotograf 

Ett av de största misstagen bröllopspar gör är att de struntar i en bröllopsfotograf och låter en vän eller bekant stå för bilderna på bröllopet. Visst kan det mycket väl vara så att de kan få fram bra bilder från bröllopet, men en yrkesfotograf har både erfarenheten och ett öga för bra komponerade bilder.  

Skulle det dessutom hända någonting oplanerat på bröllopsdagen som exempelvis dåligt väder eller andra faktorer som kan försämra era bröllopsbilder så har de kunskapen och skickligheten att lyckas få fram bra bilder med de förutsättningar ni har. Erfarna bröllopsfotografer har även vana för vigselförloppet och kan se till att de förevigar just de uttryck och ögonblick som ni kan titta tillbaka på för resten av ert liv. 

Vad vill ni ha för stil? 

Stilen på era bröllopsfoton hänger ihop med fotografen och hens tidigare arbeten. Att fotografera är konst och om ni är ute efter en specifik känsla eller stil på era bröllopsbilder är det en god idé att välja en bröllopsfotograf som tagit liknande bilder innan så ni vet vad ni kan förvänta er dagen till ära.  

Professionella fotografer har alltid någon slags portfolio med tidigare bilder på bland annat hemsidor och sociala medier, så välj med fördel en fotograf där ni får en god känsla för hens tidigare jobb och resultat från bröllop. 

Träffa fotografen innan bröllopet 

Att träffa fotografen innan bröllopet kan kännas överflödigt, men faktum är att den personliga kemin mellan er är otroligt viktig för att era bröllopsbilder ska bli bra. Att ni klickar och känner er bekväma med fotografen är det som gör att ni får naturliga bilder med ögonblick där ni känner att ni kan vara er själva till hundra procent. Bröllopsfotografen är trots allt en person som kommer vara vid er sida under i princip hela bröllopet. 

Var ute i god tid  

När ni hittat en bröllopsfotograf som känns helt rätt för er och den vision ni har för era bröllopsbilder, se till att boka personen i fråga så snart som möjligt för att inte riskera att hen redan är uppbokad under datumet för ert bröllop. Många brudpar bokar etablerade fotografer ett helt år i förväg för att kunna försäkra sig om att de får de bilder de önskar. 

Se till att ni är överens om vad som ingår 

Var klar med vad som förväntas under dagen av bröllopet och kom överens med fotografen i god tid om hur mycket hen ska arbeta, totala priset, när ni kan förvänta er att få era bilder och vad som ingår. Hur mycket tid fotografen bör lägga på efterredigering av era bilder, hur de levereras och vad som ingår och inte ingår i priset är exempel som är bra att ta upp med fotografen innan bröllopsdagen.

Det lättaste för att minska missförstånd är att skriva ett kontakt som ni båda skriver under där all information om arbete, pris och bilder står klart och tydligt för att alla parter ska bli nöjda. 

Lämna en kommentar