”Lära-känna-lekar” till bröllopsfesten

Ett bröllop är en tillställning där två familjer slås samman. Men det är inte alltid alla personer känner varandra och det kan lätt bli lite stelt i början. Vad passar då bättre än lite isbrytande lära-känna-lekar?

Vissa familjer är väldigt stora och står varandra nära medan andra familjer kan vara helt tvärtom. Många gånger har flera av familjemedlemmarna redan lärt känna varandra en aning, men det finns alltid personer som ännu inte haft möjlighet att träffa brudens/brudgummens familj. Bröllopsfesten är då ett perfekt tillfälle för både brudparet och gästerna att lära känna varandra. Detta kan givetvis göras genom att bara prata med varandra, men för att göra det lite roliga kan man ta hjälp av ”lära-känna”-lekar för att bryta isen.

Servettleken – den frågvisa leken

Detta är en perfekt lek som hjälper alla gästerna att lära känna varandra lite bättre. Allt som behövs för att leka servettleken är ett antal frågor och servetter. På de flesta bröllopsfester brukar det utses en person som är värd, eller toastmaster. Detta är personen som får uppgiften att ställa frågorna i servettleken. Skulle det inte finnas en utsedd person kan en utses eller så kan brudparet ställa alla frågor. Om det är ett stort sällskap rekommenderas det att att den som ställer frågorna använder mikrofon.

Frågorna som ställs ska vara om bruden samt brudgummen, de bör dock varvas. Alltså först kan frågan ”vem är kusin med bruden?” ställas och sedan en fråga om brudgummen. Gästerna viftar med sin servett ifall de gör/har gjort det frågan ställer.

Exempel på frågor:

  • Vem har gått i samma skola som brudgummen/bruden?
  • Vem av er var med på möhippan? Svensexan?
  • Vilka som bott tillsammans med brudgummen/bruden?
  • Vem har känt brudgummen/bruden sedan de var små?

Det kan vara bra att skriva ner alla frågor som ska ställas i samband med planeringen av bröllopsfesten.

Gemensam nämnare – leken som låter alla på festen bekänna färg

Den här leken är kanske inte en ”lära-känna”-lek, men det är samtidigt ett sätt för alla gäster att lära sig lite mer om varandra. Denna lek går ut på att en person står bakom brudparet och håller upp olika påståenden. Alla gäster som detta påstående stämmer för ska då ställa sig upp. Därefter är det brudparets tur att gissa vad den gemensamma nämnaren för alla stående gäster är.

Exempel på påståenden som kan hållas upp:

  • Alla som rest med brudgummen eller bruden.
  • Alla som har släkt med bruden eller brudgummen.
  • Alla som är gifta.
  • Alla som äger en hund/katt.

..och så vidare. Det kan vara lite småsvårt för brudparet att komma på vilken koppling det är mellan gästerna som ställer sig upp. Dock gör detta leken lite roligare.

Byt plats – leken som låter gäserna rotera

Det här är inte direkt en lek, men det är ett sätt som kommer få alla på bröllopsfesten att lära känna varandra bättre. Det kan vara rätt svårt att bestämma bordplaceringen, speciellt om det är många gäster som kommer. Ibland kan det dessutom bli så att vissa gäster inte kan komma vilket gör att placeringen som valts blir helt fel. Ett tips är därför att sätta ihop ett par alternativa placeringar, och sedan låta gästerna byta plats ett par gånger under middagen, eller mellan maträtter.

Ett sätt du kan gå till väga på är att sätta upp ett litet anteckningsblock vid platserna, där den första placeringen står först. När det är dags för gästerna att byta plats river de bort sitt namn och under står då namnet på nästa gäst som ska sätta sig på den platsen.

Det här kommer ge alla gäster en chans att prata med en rad olika nya människor. Det är även ett bra sätt för bruden och brudgummen att få umgås lite med alla sina gäster. Eftersom de många gånger sitter vid ett eget bord kan det bli lite avskilt.

Lämna en kommentar