Hur bör man klä sig på ett bröllop?

nlägget görs i samarbete med Gus textil

Att gå på bröllop är alltid väldigt trevligt och oavsett om det är en familjemedlem eller nära anhörig som gifter sig så krävs det ändå lite planering för att hitta rätt kläder som passar det specifika bröllopet, men som också är anpassat efter väder och vind. I många fall poängteras det i inbjudan vilken typ av klädsel som brudparet vill att sina gäster ska ha.

Men oavsett så krävs det ändå att du tänker till och vanligtvis nämns endast klädkoden för männen, vilket kan göra det knepigt som kvinnlig gäst att veta vilken typ av klädsel som passar. Men oroa dig inte, vi hjälper dig att göra ett bra val så att du kan hitta någonting som passar perfekt till det kommande bröllopet.

Finns det någon särskild klädkod?

Det finns egentligen inga specifika riktlinjer för vad man ska ha på sig på ett bröllop, däremot är det en liten oskriven regel om att man som gäst inte bör ha på sig svart, rött, eller vitt. Bröllopet är brudparets alldeles egna dag och ett tillfälle då just dem ska stå i fokus, så att klä sig i en vit klänning lovar vi inte kommer vara särskilt populärt.

Det är främst inbjudan som du ska kika på för att kunna leta fram en passande klädsel och även komplettera detta med ett par bekväma finstrumpor som gör att du kan vara på benen hela dagen utan några som helst problem. Men vad betyder då de olika klädkoderna?

Formell klädsel

Om du blir ombedd att bära formell klädsel så tänk på frack och frackklänning med passande tillbehör. Detta är dock längre inte särskilt vanligt för bröllop, utan istället är halvformell eller vardaglig klädsel mer vanligt. Att investera i, eller hyra en frack kan nämligen bli ganska kostsamt och för att undvika risken för att vänner helt enkelt inte har råd att komma på bröllopet så är det många som väljer en lättare klädsel som ger gästerna lite större valmöjlighet.

Halvformell klädsel

Halvformell klädsel är istället ett mer vanligt begrepp och här kan du bära smoking eller komma undan med en mörkare kavaj. För kvinnor kan en finare klänning, även kallad smokingklänning passa. Om det på inbjudan endast står mörk kavaj så kommer det att vara betydligt lättare att hitta en passande klädsel som heller inte är särskilt kostsamt. Halvformell klädsel kan också hyras för kvällen.

Men detta gäller såklart endast om du kommer som en gäst till bröllopet. Har du ansvarsområden eller har tilldelats rollen som bestman eller brudtärna, så kommer din utstyrsel vanligtvis att väljas ut specifikt av brudparet och det krävs därmed inte samma tankegång. Det är också viktigt att du väljer kläder som du känner dig bekväm i, för att faktiskt kunna njuta av dagen till fullo!

Lämna en kommentar