Vad är bestmans uppgift på bröllopet?

Bestmans uppgift på bröllopet – Har du blivit tilldelad rollen som bestman på din väns eller familjemedlems bröllop men inte riktigt vet vad denna rollen innebär och vilka uppgifter du har på bröllopet? Att vara bestman innebär egentligen flera olika saker och är även olika beroende på vart du är bosatt. Samma regler gäller därför inte om du bor utomlands, som om du skulle vara bestman på ett bröllop i Sverige.

I denna artikel kommer vi framförallt prata om en bestmans uppgifter på svenska bröllop, men om du är bestman på ett bröllop i utlandet kommer det vara viktigt att du tar landets kultur och traditioner i åtanke och gör efterforskningar om vad dina uppgifter kommer att inkludera.

Vem tilldelas vanligtvis rollen som bestman?

Det är framförallt vanligt att man väljer ut antingen en kompis som bestman eller någon som man står nära i familjen. Det finns egentligen ingen regel som säger exakt vem som bör väljas ut till bestman, utan är istället helt upp till de som gifter sig. Så länge den som väljs ut tar på sig rollen och uppgifterna som krävs av en bestman, så finns det ingen regel att följa.

Uppgifter före bröllopet

Det är den som har utsetts till bestman som innan bröllopet är ansvarig för att anordna en eventuell svensexa. Men utöver detta ska den som är bestman även fungera som det främsta stödet för brudgummen och hjälpa till vid diverse olika bestyr innan bröllopet. För många är det också en tradition att den som utses till bestman har ansvar för att hjälpa brudgummen att välja kläder inför bröllopet och även anordna en bröllopsfrukost.

Men det kanske framförallt är svensexan som många bestman lägger ner lite mer hjärta och själ i. Det är flera saker som du kan göra under svensexan, men framförallt är det viktigt att du funderar på vad brudgummen faktiskt skulle uppskatta. Alla vill helt enkelt inte ha en alldeles för intensiv svensexa, utan istället en kväll som han kan spendera med sina närmsta kompisar.

Svensexan anordnas traditionsenligt kvällen innan bröllopet, men du kan själv avgöra när du tycker det passar att ha svensexan. Bröllopet kommer ju trots allt bli en ganska intensiv dag, så många uppskattar att ha svensexan helgen innan bröllopet istället.

Uppgifter under bröllopet

Men även under själva bröllopet kommer bestman att ha vissa uppgifter enligt traditionen. Första uppgiften är att finnas vid brudgummens sida på altaret undertiden bruden leds upp till altaret av sin far. När brudgummen möter sin brud kommer den som är bestman att sätta sig på första altarraden och invänta byte av ringarna. Det är nämligen den som är bestman som också ansvarar för att ta med och dela ut ringarna under själva vigseln.

Detta är standarduppgifterna som ofta tillfaller den som är bestman. Men alla situationer är ju inte likadana och om du som bestman och brudparet har kommit överens om du också ska ta på dig andra uppgifter så är det såklart helt upp till er. Bland annat kanske du vill hjälpa till att planera bröllopsfesten efter vigseln är klar och även hålla tal om de vill.

Det viktigaste är kommunikation och om du förväntas göra flera uppgifter än vad som vanligtvis ingår så är det nödvändigt att ni kommunicerar för att bröllopet ska bli som planerat!

Kan man ha två bestman?

Ja! Detta beslut är helt och hållet upp till brudgummen.

Var står bestman?

Best man står vanligtvis närmast brudgummen vid altaret under ceremonin.
Nu när du har en bättre förståelse för best man-uppgifterna ska vi gå in mer i detalj på rollerna och ansvaret.

Vem är vanligtvis bestman vid ett bröllop?

Best man är ofta brudgummens närmaste vän eller släkting. Ibland är det en bror, barndomskompis, kusin eller till och med brudgummens far eller farbror. Det finns inga regler kring vem brudgummen kan och inte kan välja.

Vad är en bestman?

Best man är brudgummens högra hand (eller kvinna) vid bröllopet. Vanligtvis är det en nära vän eller släkting som ombeds att stå vid brudgummens sida för att stödja och hjälpa till på alla möjliga sätt före och under bröllopet.

Vad är bestmanens roll?

Om du undrar vad en best man gör är det viktigt att inse att denna roll innebär att se till att allt går smidigt på och före parets stora dag. Best man är ofta ansvarig för brudgummarna, eftersom han planerar svensexan, hjälper dem att klä sig inför bröllopet och till och med organiserar deras transport till ceremonin. Han är också ansvarig för att ge ett handtag under evenemang före bröllopet och under mottagningen. Framför allt är han där för att stödja brudgummen.

Lämna en kommentar