Håruppsättning för bröllop – Välj frisyr efter ansiktsform!

Att bestämma sig för vilken håruppsättning för bröllop man ska ha har en stor betydelse för den stora dagen och kan påverka allt ifrån val av klänning till smink. Men hur väljer man håruppsättning och vad för frisyr passar till vilken ansiktsform?   

Vi hjälper dig i denna artikel med att välja den bästa håruppsättningen för dig!  

Ansiktsformens betydelse 

Att bestämma sig för vilken brudklänning, vilka skor och vilket smink du ska ha på din stora dag är alla viktiga delar av ditt bröllopsplanerande. Men din håruppsättning för ditt bröllop är minst lika viktig för att framhäva både din klänning och dina ansiktsdrag som bäst. 

Det finns en mängd olika håruppsättningar som passar perfekt till bröllop, men en del uppsättningar passar bättre till vissa ansiktsformer. Att därför ta reda på vilken ansiktsform du har kan hjälpa dig otroligt mycket på vägen för att hitta den perfekta håruppsättningen till ditt bröllop. 

5 olika ansiktsformer 

Vanligtvis så kan ansiktsformer delas upp i fem olika typer. Rund, hjärtformad, oval, fyrkantig och långt. Dessa typer hjälper dig inte endast vid val av bröllopsuppsättningen, men är även bra att ha koll på när du exempelvis ska välja smink eller testa på en ny klippning hos frisören. Här nedan listar vi utmärkande drag för de fem olika ansiktsformerna så du lättare kan avgöra vad du har för ansiktsform: 

Runt ansikte: Du har få markerade drag och ditt ansikte är ungefär lika långt som det är brett. 

Hjärtformat ansikte: Du har markerade kindben och ditt ansikte är som bredast i pannan och smalnar sedan ned vid hakan. 

Ovalt ansikte: Du har få markerade drag och ditt ansikte är ungefär en tredjedel mindre i bredd än längd. 

Fyrkantigt ansikte: Du har en tydligt markerad käklinje och du har ungefär lika brett käkparti som du har panna. 

Långt ansikte: Det långa ansiktet påminner om den ovala formen, men du har en högre panna och ditt ansikte är mer långsmalt uppifrån och ned. 

Vilken frisyr passar dina ansiktsdrag som bäst? 

Runt ansikte 

För det runda ansiktet passar en hög hästsvans eller knut med hög volym på toppen av huvudet. Du kan även kamma håret till ena sidan och antingen jobba med höjd och längd om du vill att en del av håret ska falla ned. Undvik gärna frisyrer med mycket volym på sidorna då det inte är smickrande för den runda ansiktsformen.  

Hjärtformat ansikte 

För ett hjärtformat ansikte passar de flesta frisyrer och uppsättningar. Om du vill framhäva dina kindben lite extra så kan en enkel och stram uppsättning vara det enda som behövs. Om du tänkt bära slöja till din klänning så är det rekommenderat att välja en kort modell för din ansiktsform. 

Ovalt ansikte 

Att kombinera flätor, ha en del utsläppt lockigt hår i antingen sidbena eller mittbena passar extra bra för ovala ansikten. Om du vill ha en heluppsättning så satsa gärna på en löst uppsatt frisyr då det ramar in ditt ansikte extra bra.   

Fyrkantigt ansikte 

För det fyrkantiga ansiktet så passar även lösa uppsättningar bra, där du låter några lockar hänga ned för att rama in ditt ansikte. Detta ger ett mer feminint intryck då dina markerade drag lätt kan uppfattas som hårda. Addera även romantiska hårsmycken för en komplett look. 

Långt ansikte 

För det långa ansiktet är det bra om du undviker uppsättningar med mycket volym ovanpå huvudet då det får ditt ansikte att se längre ut. Här passar det istället att bygga frisyren på bredden och en låg knut bak i nacken är därför ett bra val av frisyr för det långa ansiktet.  

Provuppsättning innan bröllopet 

Om du ska få din håruppsättning professionellt gjord är det en god idé att göra en provuppsättning innan bröllopet äger rum. Detta brukar i regel ingå i priset när du bokar en håruppsättning inför ett bröllop. Att boka in en provuppsättning innan bröllopsdagen ger dig som brud en otrolig trygghet då du kan se frisörens vision och jobb i god tid innan bröllopet, vilket ger dig tid ifall du inte är nöjd eller om ni behöver ändra någonting inför den stora dagen.   

Om du vill vara säker på hur allt kommer se ut tillsammans kan du även testa din brudklänning i samband med din provuppsättning så du ser helheten och ifall allt passar ihop med hur du tänkt att du vill se ut på din stora dag.  

Lämna en kommentar