Många drömmer om att gifta sig utomlands med en vigsel i värme och vackra landskap, men en del bröllopspar ser även till att det blir till en verklighet. Att gifta sig utomlands kräver en hel del planering och framförhållning, samt att den valda destinationen har allt ni önskar för ert bröllop. Men vad behöver man tänka på innan bröllopet äger rum och vilka juridiska detaljer bör du ha i åtanke?
Gästlistan kräver planering
Att gifta sig utomlands har en hel del skillnader gentemot att gifta sig i Sverige. En viktig del av planerandet är gästlistan och ett bröllop utomlands kräver ofta en mer gedigen planering av gäster och gästlista. Detta då gästlistan blir en viktig ekonomisk fråga, både för brudparet men även gästerna. Vad ni kan stå för beror ofta till stor del på hur många gäster som man tänkt bjuda in till bröllopet.
Om ni som brudpar vill kunna stå för delar av kostnaderna för exempelvis flygresa och boende till era gäster är det en god idé att skriva ned en lista på vilka personer som står er närmast och som ni verkligen vill ha med på er stora dag.
Hur tidigt behöver man boka bröllopslokal?
Vid bröllop utomlands är det vanligt att man ordnar med plats för vigsel och bröllopsfest minst ett år innan man tänkt gifta sig. Detta för att kunna se till att så många platser som man har som alternativ fortfarande är lediga för bröllopsdatumet.
Det är även vanligt att man utomlands skapar ett kontrakt med den restaurang eller festlokal man vill att bröllopet ska äga rum i som sedan har hand om allt ifrån catering till dekoration. En del hotell erbjuder även en bröllopskoordinator som gör det enklare för er som brudpar att planera vigseln på distans.
Det är även en fördel om ni har möjlighet att åka till resmålet ungefär sex månader innan vigseln för att slutföra delar av betalning, provsmaka menyn och gå igenom de små detaljerna till bröllopet.
Boende och transport till gästerna
Oavsett om ni kan erbjuda era gäster gratis boende under ert bröllop eller inte är det viktigt att ni erbjuder boendeförslag till era gäster som är nära eller i anslutning till er vigsel och bröllopsfest. Om ni exempelvis vill ha er ceremoni på stranden är det en god idé att bröllopsfesten äger rum med gåavstånd från festen eller att ni kan ordna med transport till alla gäster.
Transport till och från flygplatsen och de hotell som era gäster ska bo på är även det klokt att ni kikar på så att allt flyter på när era gäster anländer till destinationen.
Juridiska detaljer beroende på land
Vad för juridiska detaljer och bestämmelser som gäller beror helt på det land som ni tänkt att ert bröllop ska äga rum i. I en del länder sker vigseln och pappersarbetet på ett annorlunda sätt även om ni hittat en svensk kyrka eller präst i ladet bröllopet ska äga rum i. I en del fall kan ni behöva äktenskapspapper från Sverige för att bröllopet ska kunna bli giltigt.
Gör därför en noggrann research för vad som gäller på destinationen. Om ni vill vigas av en präst på plats är det smart om ni tar reda på om Svenska Kyrkan finns representerade på orten eller inte. För bröllop i en del länder behöver vigseln även förättas i Sverige innan ni åker iväg. Med alla dessa punkter i åtanke blir det betydligt lättare att planera ert bröllop utomlands och vilka delar som ni behöver lägga lite extra tanke på!