8 steg för att välja dina bröllopsblommor

Bröllopsblommor – Även om trenderna kan komma och gå är blommor en viktig del av bröllopet – och det är av goda skäl. De är inte bara vackra att se på (och en hundraårig bröllopstradition), utan de ger dig också möjlighet att uttrycka din personliga stil och kreativitet. Att arbeta med din bröllopsflorist är en rolig och viktig del av planeringsprocessen, men om du inte vet hur du ska välja bröllopsblommor eller var du ens ska börja, kan uppgiften kännas mindre som en bädd av rosor och mer skrämmande än du skulle vilja. Har du redan några favoritblommor i åtanke? Det finns flera andra saker du bör tänka på när det är dags att välja dina bröllopsblommor, till exempel budget, färger och stil, så se till att uppdatera dig på grunderna här. Följ dessa åtta steg för att komma igång.

1. Gör en budget.

Detta är det första och viktigaste steget för hur man väljer bröllopsblommor. Din totala bröllopsbudget kommer att avgöra hur mycket pengar du kan lägga undan för dina blommor, tillsammans med vilka typer av blommor du kan använda i dina arrangemang, så sätt dig ner med din partner och bestäm vad ni båda är bekväma med att spendera. De flesta par spenderar cirka åtta procent av sin totala bröllopsbudget på blommor, men den siffran kan variera beroende på vilka typer av blommor du beställer och hur många arrangemang du behöver. En större budget möjliggör mer genomarbetade mönster och dyrare blommor, medan prioritering av vissa typer av grönska, bröllopsidéer eller andra blomsteraccenter kan vara ett vackert och kostnadseffektivt alternativ för par med en snävare budget.

2. Hitta en bröllopsflorist.

Du vill hitta blommor som passar ditt färgschema, din säsong och din budget, och att anlita rätt bröllopsflorist hjälper dig att göra allt detta och mer därtill. Det är viktigt att hitta en florist som förstår vad du vill ha, eftersom han eller hon är den person som kommer att förverkliga din vision. De kommer också att vara en livräddare när det gäller att ge professionell input om dina bröllopsblommor och hjälpa dig att fatta svåra beslut, som att välja mellan trädgårdsrosor och pioner. När du undersöker potentiella florister, kolla deras tidigare arbete och läs recensioner för att få en uppfattning om deras stil och specialiteter (ingen florist är den andra lik!).

3. Samla inspiration till bröllopsblommor.

Börja med att uppdatera dig om bröllopsblommetrender eller bläddra bland foton från riktiga bröllop och på Pinterest. Du kanske hittar blomsterarrangemang som du fullkomligt älskar (och kan visa bilderna för din florist), men du kommer åtminstone att utveckla en allmän känsla för vad du gillar och inte gillar. Börja anteckna dina blomsterpreferenser, inklusive färg, form, textur och stil. Var inte heller rädd för att hämta inspiration från oväntade ställen! Titta på din favoritfilm med bröllopstema igen, titta på avdelningen för färska blommor på din lokala marknad eller fråga dina familjemedlemmar om vilka blommor de använde på sina bröllop. Så länge du kan dela din allmänna vision med din florist kommer han eller hon att ta det därifrån och kan föreslå sina idéer för dina bröllopsblommor.

4. Känn till grunderna för bröllopsblommor.

Du behöver inte bli en expert på bröllopsblommor över en natt, men om du inte redan känner till några av de grundläggande blommorna kan det vara bra att göra lite research innan du träffar din florist. Medan du samlar blomsterinspiration kan du ta en stund för att bekanta dig med populära bröllopsblommor (rosor, pioner, hortensior, liljor och ranunkler, för att nämna några). Bestäm också om du vill ha doftande blommor eller inte – lila, freesia, pioner, jasmin, sötväppling och gardenia är bland de mest parfymerade bröllopsblommorna. Att känna till lite blomsterjargong kommer att vara praktiskt när du pratar med din florist, och du kommer inte att känna dig helt vilsen när de delar med sig av sina idéer för dina arrangemang.

Det kan också vara till hjälp att dela med sig av alla blomstertrender som du gillar eller inte gillar – är du till exempel kär i boho-vibben i pampagräs eller är det ett totalt no-go för din bröllopsdag? Om det finns någon typ av blomma eller grönska som är förbjudet, se till att informera din florist om dina preferenser.

5. Använd din färgpalett för bröllopet.

Om du känner dig helt vilsen när det gäller dina bröllopsblommor (vi vet att det finns många att välja mellan!) kan du tänka på dem i termer av färg för att begränsa dina val. Dahlior, nejlikor, mums, rosor, tulpaner och liljor är bara några av de blommor som finns i de flesta färger. Andra blommor, som pioner, lisianthus, hortensior och anemoner, har ett mer begränsat färgutbud.

Dina bröllopsblommor behöver inte vara en exakt matchning med resten av din inredning, men du bör försöka välja blommor som kompletterar din färgpalett. Titta på de färger som används för din inbjudningssvit, klädsel, bordslinne och diverse accenter. Om du vill att blommorna ska matcha varandra perfekt i färg, var så specifik som möjligt när du diskuterar dem med din florist – ”korallrosa” för dig kan betyda ljusorange eller blush för någon annan. Ge färgbitar, tygprover och foton av inredningen så att din florist kan hitta den närmaste möjliga matchningen.

6. Börja med din bröllopsbukett eller dina bröllopsbuketter.

Om du eller din fästman(e) bär en bröllopsbukett i gången, använd den som utgångspunkt för hur du väljer bröllopsblommor. Din bukett är ett statement som troligen kommer att synas på de flesta av dina bröllopsbilder, så det är viktigt att samarbeta med din florist för att utforma ett arrangemang som fångar din stil. När du väl har bestämt blommorna till din bukett kan din florist gå vidare till de andra arrangemangen, som t.ex. brudtärnornas buketter, boutonnieres, gångmarkeringar och mittuppsättningar. Dessa arrangemang behöver inte vara exakta kopior av brudbuketten, men de bör använda liknande blommor och färger för att skapa ett sammanhängande utseende.

7. Välj blommor som speglar bröllopssäsongen.

Tänk på de typer av blommor som normalt ses runt den tid på året då ni ska gifta er, till exempel tulpaner och pioner på våren, eller dahlior och mumier på hösten. Det finns ingen regel som säger att du bara kan använda blommor om de är i säsong, men blommor som inte är i säsong kan vara svåra för din florist att hitta och innebär i allmänhet en högre prislapp för dig i slutändan.

Vårens bröllopsblommor

Våren är den tid då du har det största urvalet av blommor tillgängliga, inklusive pioner, hortensior, tulpaner och anemoner.

Bröllopsblommor på sommaren

Om du gifter dig på sommaren kan du förvänta dig massor av färgglada blommor, till exempel orkidéer, proteor, anthurium och trädgårdsrosor.

Höstens bröllopsblommor

Hösten är fylld av blommor i rika orange, gula och röda nyanser – tänk på solrosor, dahlior och ranunkler. Säsongens lövverk, som t.ex. grenar med färgglada blad, är också mycket populärt för höstbröllop.

Vinterbröllopsblommor

Även om vintern inte är känd för att vara den mest blomstervänliga tiden på året finns det faktiskt många vackra blommor under säsongen som du kan välja mellan till ditt bröllop, inklusive amaryllis, anemoner, pappersvita (narcissus) och naturligtvis julstjärnor – perfekt för ett julbröllopstema.

8. Matcha blommorna med din bröllopsstil.

I allmänhet ska dina bröllopsblommor återspegla bröllopets stil och estetik. Om ni har ett formellt bröllop med svart klädsel bör blommorna vara mer traditionella (till exempel matchande kärl för mittuppsatsen och ordentliga arrangemang) så att de inte verkar malplacerade. Om din stora dag är mer avslappnad och informell kan du vara lite kreativ med dina blommor, till exempel genom att ha blandade och matchande mittpjäser, handgjorda detaljer eller lösare arrangemang i trädgårdsstil.

Tänk också på att de typer av blommor du väljer kommer att forma tonen på ditt bröllop. Vita calla liljor är tidlösa och eleganta, medan ljusrosa ranunkler är lekfulla och peppiga. Välj några beskrivande ord (rustikt, elegant, glamoröst, boho, modernt etc.) för att förklara din bröllopsstil för floristen. Beskriv din plats, klädkod och annan inredning som du planerar att använda.

Lämna en kommentar