Bordsplacering för bröllop – allt du behöver tänka på!  

 
När planeringen för ert bröllop är i full gång så är det en punkt som är minst lika viktig för dig som för dina gäster, nämligen bordplaceringen. Underskatta inte vikten av detta steg och stämningen den ger med sig under kvällens gång.  

Detta kan ibland kännas som en enkel match innan man faktiskt börjar spåna på hur och var alla gäster ska sitta. Man vill såklart att alla ska känna sig nöjda samtidigt som en del tycker det är viktigt att hålla kvar det traditionella sättet att placera gäster.  

Vi kommer i denna artikel därför gå igenom några av de saker som är viktiga att tänka på inför planeringen av bordplaceringarna!  

Att tänka på inför bordplaceringarna  

Traditionellt sätt så sitter närmast anhöriga också närmast brudparet. Ska man ta det ett steg längre så bör brudens far sitta till höger om henne och bredvid honom sitter brudgummens mor. Till vänster om brudgummen sitter istället brudens mor och till vänster om henne sitter brudgummens far.  

Detta är såklart bara ett sätt att göra bordsplaceringen på. Man kan gå utanför de traditionella ramarna om man så vill och endast fokusera på att se till att placeringarna fungerar för alla.  

Annat att ha i åtanke  

  • Para ihop folk med liknande intressen  

Ett vinnande koncept är att placera de gäster som ni tror kommer klicka. Detta kan vara till exempel genom liknande intressen, såsom att de har barn i samma ålder, renoverar hus eller studerar samma sak.  

  • Var konsekventa med placeringarna  

Om ni väljer att dela de som är gifta, sambos eller särbos så kan det vara bra att göra det med alla gäster i förhållande, oavsett status. Detta då en del kan se det som orättvist om ni väljer att dela vissa par men inte andra.  

  • Mixa kompisgängen med varandra  

Se till att mixa kompisgängen, eller ännu viktigare – att inte alla kompisar sitter ihop tillsammans med någon som inte tillhör samma kompisgäng. Det finns få saker som är värre än att sitta med när alla har samma jargong och interna skämt förutom du själv.  

  • Blanda personligheter 

Precis som att det är viktigt att blanda kompisgäng så är det också viktigt att blanda olika personlighetstyper. Mixa de som är lite mer tystlåtna med de som har lätt att starta en konversation för intressanta samtalsämnen under kvällen. 

  • Toastmaster sitter centralt  

Se till att din toastmaster sitter centralt, eller i alla fall så att hen hörs bra. Det är också viktigt att hen sitter så att den har lätt att få kontakt med serveringspersonal om detta skulle behövas.  

Olika typer av bord  

Det finns generellt tre olika sätt att placera dina gäster under bröllopsmiddagen. Vilket av dessa som ni väljer är helt beroende på vad ni tycker passar bäst för er. 

  • Honnörsbord och runda bord 

Detta är ett bra sätt att ha placeringen, honnörsbordet gör det lite traditionellt samtidigt som de runda borden gör att alla gäster får en fin gemenskap.  

  • Runda bord  

Endast runda bord fungerar det också. Då kan man välja vilka som får sitta vid brudparets bord (till exempel kan man göra det på det traditionella sättet med mor och far till bruden och brudgummen). 

Tips! När ni använder er av runda bord så tänk på att inte ställa någonting i mitten av bordet så att gästerna får svårt att se varandra.  

  • Hästskon  

Detta är också ett bra sätt att placera alla på middagen. Då sitter alla in princip ihopkopplade med honnörsbordet och ingen känner att de blivit felplacerade.  

Det viktigaste är att ni som brudpar känner er bekväma och nöjda med er bordsplacering. Oroa er inte för att gästerna ska känna sig obekväma eller vantrivas då de är där för att fira er. Ni har gjort det bästa och nu är det bara att njuta av er bröllopskväll! 

Lämna en kommentar