Traditioner på bröllop!

Vid bröllop vill man som brudpar ofta gärna lägga till personliga delar för att göra dagen så speciell och minnesvärd som möjligt. Det finns en hel del bröllopstraditioner som man kan ta inspiration av där man kan välja de som passar stilen av ens bröllop, medan andra traditioner kan tas bort. Vi listar traditioner på bröllop att ha med i bröllopsschemat!

Bröllop och traditioner

Nästintill varje del av ett bröllop, från val av ring till vigseln har en lång historia som består av kulturella rötter och religiösa övertygelser. Genom tid har dessa traditioner formats och utvecklats till det som vi idag kallar bröllop.

Många traditoner som vi idag har i västvärlden kommer från ett flertal olika länder där man har bevarat några tradtitioner, medan andra har tagits bort helt. Många val av klädsel, lekar under bröllopet och andra traditioner hade till en början helt andra betydelser än vad de har för våra bröllop idag. Vi listar några traditioner på bröllop och vart de kommer ifrån!

Brudslöja

Att bära brudslöja på sitt bröllop är idag endast en smaksak och ses som en fin accessoar och en traditionell del av bröllopsklänningen. Men tidigare bars slöjan dock av helt andra anledningar under ett bröllop. Slöjan sågs nämligen som en symbol för mödom och oskuldsfullhet och var därför en passande accessoar för bruden under bröllopet.

Slöjan gjorde så att brudens ansikte doldes både för brudgummen, men även avundsjuka blickar under vigseln och brudgummen fick endast tillåtelse att snabbt lyfta slöjan vid altaret för att kunna försäkra sig om att han gift sig med rätt kvinna. Sedan bars brudslöjan under hela bröllopsfesten fram till midnatt då bruden officiellt blev makens hustru och fick lov att ta bort slöjan för ansiktet.

Cigarrpaus

Cigarrer är vanligt förekommande på bröllop där de ofta finns placerade i anslutning till bröllopsmiddagen, vid dansgolvet eller trädgården om man väljer att gifta sig utomhus. Män i synnerhet brukar avnjuta en cigarr tillsammans med sin drink under bröllopsmingel och det finns inte så mycket tanke eller tradition kring denna handling.

Men faktum är att det är kutym att männen går iväg en stund från festen tillsammans med brudgummen och avnjuter en fin cigarr för att varva ned innan man ger sig in i bröllopsfestligheterna igen. Detta för att dra ned på brudgummens nervositet, samt för att best man och marskalkar ska få kvalitetstid med brudgummen under bröllopet.

Brudpar lämnar inte varandra under middagen

En svensk tradition som levt kvar länge när det kommer till bröllop är att brudparet ser till att de inte lämnar varandras sida under själva bröllopsmiddagen. Är det någonting som behöver ordnas under själva middagen eller att någon behöver avvika en stund så går båda ifrån bordet.

Denna tradition bygger på tanken att om bruden exempelvis skulle behöva bättra på sminket och lämna sin make själv i lokalen får de andra kvinnorna på bröllopet tillåtelse att kyssa den övergivna brudgummen, och det motsatta ifall brudgummen avviker från middagen. Idag är det en handling som sker av artighet och för att båda parter ska vara närvarande under sin viktigaste dag.

Lämna en kommentar