Planera ett miljövänligt bröllop! 

Ett bröllop är en av de mest minnesvärda händelserna i livet, men det kan också vara en av de mest resurskrävande och miljöpåverkande. Medan drömmen om den stora dagen är oförändrad, har allt fler par börjat omvärdera hur deras bröllop påverkar miljön.  

Att planera ett miljövänligt bröllop handlar om att minska avfallet, spara energi och välja medvetna alternativ som är snälla mot planeten. Vi listar våra bästa knep för att arrangera ett bröllop som är både minnesvärt och miljövänligt. 

Välj plats med omsorg 

Valet av plats för ditt bröllop kan ha en stor påverkan på dess miljöavtryck. Överväg att hålla ceremonin och mottagningen på samma plats för att minska transporten. Välj en plats som är känd för sin hållbarhet, som en ekologisk gård eller en grönmärkd byggnad. 

Minska bröllopet resurskrävande natur genom att arrangera samåkning eller kollektivtrafik för gästerna. Om bröllopsplatsen är svår att nå, överväg att ordna transport med låg påverkan, som cyklar eller häst och vagn. 

Återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara dekorationer 

Välj dekorationer som är vänliga mot miljön. Använd återvinningsbara material som papper och kartong för inbjudningar och dekorationer. Förhindra onödigt avfall genom att minska användningen av engångsartiklar. Använd riktiga tallrikar, bestick och glas istället för plast eller engångsvarianter. Om du behöver använda engångsartiklar, leta efter biologiskt nedbrytbara eller komposterbara alternativ. 

Blommor som är hemmaodlade och säsongsmässiga är ett utmärkt val, alternativ att du plockar dem från en skog eller äng.  

Du kan även välja en blomsterbutik som har inriktning på miljövänligt odlade blommor som är rättvisemärkta. Efter bröllopet kan du donera blommor till lokala vårdhem eller återvinna dem på ett hållbart sätt. 

Använd LED-belysning eller andra energieffektiva alternativ för att belysa din bröllopsplats. Minska användningen av engångsbatterier och överväg solcellsbelysning om din plats tillåter det. 

Val av mat till bröllopsmiddagen 

Överväg att minska din bröllopsmåltidens miljöpåverkan genom att erbjuda vegetariska eller veganska alternativ.Tänk även på att köpa närodlat och välja ekologiska och svenska alternativ. Om du väljer att servera kött, se till att det är ekologiskt eller hållbart uppfött. Släng heller inte överbliven mat utan dela med till släkt och vänner att ta med sig hem efter bröllopet om det blir mycket mat över.  

Begagnad eller hyrd klänning 

Att använda en begagnad bröllopsklänning är ett fantastiskt sätt att minska miljöpåverkan. Att köpa en dyra klänning för en dag i ditt liv kan kännas både onödigt och slösar onödiga resurser när det finns andra, mer miljövänliga alternativ.  

Du kan också hyra dekorationer och andra bröllopsrelaterade föremål istället för att köpa nytt. Ni kan även sy om eller använda kläder som ni redan har hemma både för bruden och gäster.  

Bröllopsresa och tackkort 

När du tackar dina gäster, överväg att använda digitala tackkort istället för pappersversioner. Om du väljer att använda papper, leta efter återvunnet papper och tackkort som är planterbara med frön. 

Klimatkompensera din bröllopsresa eller välj att ta andra miljövänliga alternativ som tåg till ett ekologiskt och klimatsmart resmål. Dela sedan din miljövänliga bröllopsresa med dina gäster. Informera dem om dina miljövänliga val och inspirera dem att göra liknande val i sina egna liv och vid sina egna evenemang. 

Ett miljövänligt bröllop är inte bara en handling av kärlek till din partner, det är också en handling av kärlek till planeten. Genom att ta medvetna val kan du njuta av din stora dag medan du minskar dess miljöpåverkan och visar att hållbarhet och medvetenhet kan vara en del av alla livets aspekter, även bröllop! 

Lämna en kommentar